Bydgoszcz. Projekt „Renta wdowia” w Kujawsko-Pomorskiem rozpoczęty

Podczas dzisiejszego spotkania posłów i działaczy lewicy z dziennikarzami mediów regionalnych oficjalnie zainaugurowano akcję promowania projektu „Renta wdowia”. To przygotowany przez lewicę projekt ustawy poprawiający warunki życia wdowy/wdowca po stracie współmałżonka. Koszty utrzymania pozostają, a wpływy ograniczają się do własnej emerytury lub 85% świadczeń zmarłego. Uporanie się z drożyzną i skutkami inflacji ogranicza możliwości godnego życia seniora.

Ustawa złożona wcześniej już, w maju br., przez klub poselski lewicy, została schowana w zamrażarce marszałek Sejmu E. Witek. Lewica postanowiła spróbować jeszcze raz nadając jej rangę ustawy obywatelskiej.

renta wdowia2   konfdziennikarze

W czasie konferencji tłumaczyła to posłanka lewicy z Torunia Joanna Scheuring-Wielgus: – Jedynym sposobem, by Sejm mógł procedować ten projekt jest przedłożenie go jako „obywatelski” i dlatego tą drogą – chcemy go wprowadzić ponownie  do Sejmu. Bardzo się cieszymy, że organizacje pozarządowe i związkowe są razem z nami i ten projekt będą także realizowały.

Chcemy złożyć go do laski marszałek Witek do końca grudnia br. – i tu potrzeba 1000 podpisów – żeby został w Sejmie zarejestrowany. Wtedy od stycznia moglibyśmy zbierać podpisy uprawniające do wniesienia go pod obrady Sejmu (do tego potrzeba podpisów co najmniej 100 tysięcy i to zebranych w okresie 3 miesięcy). Potem marszałek Witek ma znów trzy miesiące, by ten projekt procedować, więc wg takiego kalendarza obywatelski projekt ustawy mógłby trafić pod obrady Sejmu około czerwca 2023 r.

beata wielgus szop   szop i wys copy

Poseł Jan Szopiński – również podkreślał, że projekt jako „obywatelski” ma jedyną szansę, by trafić pod obrady Sejmu (bo Sejm nie może odrzucić takiego projektu) i nie zostanie wyrzucony do kosza, jak inne składane przez kluby posłów opozycji. – W związku z tym zachęcamy mieszkańców Kujaw i Pomorza do złożenia podpisu pod tym obywatelskim projektem – apelował poseł.

Współprzewodniczący RM w Bydgoszczy Michał Wysocki z kolei informował o miejscach i terminach zbiórek podpisów. Będą to robiły poszczególne instancje Nowej Lewicy. Na swoich profilach social mediów oraz na tutejszej stronie Rady Wojewódzkiej NL zamieszczane będą komunikaty, gdzie i kiedy organizowane zostaną akcje zbierania podpisów. Będzie można je składać także w biurach poselskich Krzysztofa Gawkowskiego i Jana Szopińskiego w Bydgoszczy, Mogilnie, Żninie, Tucholi, Nakle nad Notecią oraz w biurach Joanny Scheuring-Wielgus w Toruniu i Grudziądzu. – Prosimy wszystkich, którzy chcą wesprzeć ten ważny punkt polityki społecznej lewicy o podpisanie się pod projektem. Będzie można nas spotkać na targowiskach i ulicach miast i miasteczek w całym regionie kujawsko-pomorskim.

spotkanie6   spotkanie2

Działacze partii, organizacji pozarządowych i związkowych spotykając się dziś w siedzibie biur poselskich Jana Szopińskiego i Krzysztofa Gawkowskiego w Bydgoszczy – poparli inicjatywę, kierunki oraz terminarz działania w celu złożenia w pełni obywatelskiego projektu „Renty wdowiej” w Sejmie i postanowili zawiązać komitet organizacyjny.

Wśród posłów i członków Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy – Piotra Hemmerlinga i Jacka Warczygłowy – współprzewodniczących, Zbigniewa Welenca – sekretarza wojewódzkiego, zasiedli m.in. Harald Matuszewski – szef wojewódzkich struktur OPZZ, Krzysztof Markiewicz – prezes Okręgu ZNP, Aleksandra Smolaga z Partii Razem, Zdzisław Tylicki – przewodniczący Wojewódzkiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów, Lech Hemmerling – przewodniczący Krajowego Związku Zawodowego Ciepłowników, Henryk Grobelny – reprezentujacy służby mundurowe oraz Mirosław Kozłowicz – zastępca prezydenta Bydgoszczy.

spotkanie4   spotkanie 3

Koordynatorkami projektu w województwie kujawsko-pomorskimi zostały: Beata Krajewska (okręg wyborczy nr 4) i Kazimiera Janiszewska (okręg wyborczy nr 5) – wiceprzewodniczące Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy.

Beata Krajewska poinformowała, iż Wojewódzki Komitet Inicjatywy Ustawodawczej „Renta wdowia” na rzecz ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw w celu wprowadzenia renty wdowiej tworzą:

poseł Jan Szopiński, poseł Krzysztof Gawkowski, posłanka Joanna Scheuring-WielgusPiotr Hemmerling – współprzewodniczący RW NL, Jacek Warczygłowa – współprzewodniczący RW NL, Zbigniew Welenc – sekretarz wojewódzki RW NL, Henryk Grobelny reprezentujący służby mundurowe, wieloletni członek władz krajowych Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych, Zdzisław Tylicki – prezes Wojewódzkiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów, Krzysztof Markiewicz – prezes Okręgu Związku Nauczycielstwa Polskiego, Harald Matuszewski – przewodniczący Rady OPZZ Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Lech Hemmerling – przewodniczący Krajowego Związku Zawodowego Ciepłowników, Mirosław Kozłowicz – zastępca prezydenta Bydgoszczy, Aleksandra Smolaga – Partia Razem oraz koordynatorki Kazimiera JaniszewskaBeata Krajewska.

spotkanie10   spotkanie11

Podpisy muszą być zebrane do 15 marca 2023 roku. Można je składać w biurach poselskich posłów Krzysztofa Gawkowskiego i Jana Szopińskiego w Bydgoszczy przy ul. Paderewskiego 28/2 oraz posłanki Joanny Scheuring-Wielgus w Toruniu przy ul. Warszawskiej 4 lok. 1 oraz we wszystkich biurach poselskich w województwie.

Akcję zbierania podpisów, by zarejestrować wpierw wolę przedłożenia obywatelskiej ustawy, rozpoczęli już w naszym regionie działacze Nowej Lewicy w Bydgoszczy. Poseł Krzysztof Gawkowski zakomunikował o spotkaniach z mieszkańcami Inowrocławia, Gniewkowa i Bydgoszczy 24 listopada br., które też będą powiązane ze zbieraniem podpisów. Dobry początek, czekamy na wsparcie mieszkańców – seniorów, ich dzieci i wnucząt – wszakże to także dla ich godnej przyszłości.

zbieranie podpisow juz3   zbieranie poidpisow juz1

Przepisy, jakie może wprowadzić wspomniana ustawa obejmą  już teraz około półtora miliona osób. Zagwarantują godne, normalne życie seniorom po stracie współmałżonka i niepopadanie tej grupy emerytów w ubóstwo. Warto!

Więcej na temat projektu obywatelskiej ustawy czytaj także  TUTAJ

Możliwość pobrania karty podpisów i dokumentów, w tym projektu ustawy o "Rencie wdowiej", którym powinien dysponować zespół zbierający podpisy, by na żądanie zainteresowanej osoby przedstawić zapisy w proponowanej Ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw w celu wprowadzenia renty wdowiej  jest  TUTAJ  (na dysklu Google RP Nowej Lewicy w Toruniu).

Fot. Aleksandra Dybała

Opr. nim, 21 listopada 2022 r.