" Robimy robotę - Kobiety do wyborów " - główny przekaz konferenecji - miejsce Sala Kolumnowa Sejmu RP - Warszawa dn. 06 marca 2023r.

Kobiety muszą być aktywne w polityce! Musimy głosować, startować w wyborach i działać w partiach. To polityka decyduje o tym, w jakim świecie żyjemy – to główny przekaz konferencji „Robimy robotę - kobiety na wybory!”, która odbyła się w Sejmie 6 marca 2023 r.

Relacja z konfrencji przygotowana przez człnkinie Nowej Lewicy z Radomia , które uczestniczyły w tej konferencji  - Ewa Barszczyńska i Katarzyna Agata Dobrowolska:

W poniedziałek w sejmowej Sali Kolumnowej zgomadziły się kobiety z całej Polski. Przedstawicielki związków zawodowych, organizacji społecznych, aktywistki. Nie zabrakło też mężczyzn, którzy byli pod wielkim wrażeniem  determinacji i i zaangazowania polskich Kobiet. Celem spotkania była Konferencja" Robimy robotę Kobiety do wyborów" prowadzona przez Posłanki Lewicy Wandę Nowicką i Magdalena Biejat.Nie zabrakło znakomitych działaczek organizacji kobiecych, które walczą o prawa Polek do godnego życia:  Katarzyna Uberhan - filozofka, działaczka feministyczna i polityczna, posłanka IX kadencji Sejmu, Jolanta Żołnierczyk wiceprzewodnicząca Związku Zawodowego"Jedność Pracownicza" i inne.

Wanda Nowicka 06.03.2023r. b

Na zdjęciu: Wanda Nowicka.

Radomską Lewicę reprezentowały Ewa Barszczyńska i Katarzyna Agata Dobrowolska.

Resized 20230306 104433

Nie bez powodu odbyło się to spotkanie właśnie teraz. Zbliżają sie bowiem wybory samorządowe i już najwyższy czas, aby rozpocząć konstruktywną działalność na rzecz poprawy życia i funkcjonowania kobiet polskich. Jasne jest, że polskie matki i żony powinny zadbać o swoje prawa. Ważne jest, aby aktywnie realizowały się na różnych poziomach. Żeby to osiągnąć muszą wziąć udział w wyborach i nie pozostawiać polityki jedynie w rękach mężczyzn. Tym zagadnieniom służyły dwa pierwsze panele Konferencji.

Justyna Wardzyńska ... zebrała owacje na stojąco za swój wkład w działania umożliwiające Kobietom decydowanie o aborcji. Nikt nie mówił, ze aborcja jest dobra. Jest jednak niejednkrotnie jedynym wyjściem z wielu tragicznych życiowych sytuacji. Nikt nie może kobiecie tego zabraniać.  Nikt nie ma prawa pozostawiać ją samą  w tej kwestii, a tym bardziej nie ma prawa decydować o tym, co ma robić ze swoim ciałem -mówiła  Ewa Dąbrowska Szulc -  aktywistka i Prezes stowarzyszenia PRO Femina.
Nie może być tak, żeby kobietom narzucać ile mają  mieć dzieci, a jednocześnie zostawić je samym sobie. W ciąży, z dzieckem na ręku, bez pracy i środków do życia.
Kobiety są bardziej progresywną częścia społeczeństwa. Według badań OBOP 73 % kobiet popiera wolny dostęp do przerywania ciąży. Kobiety w większości popierają wolność wyznania, związki homoseksualne, aborcje. Wreszcie należy odsunąć władze populistyczną.

Wielce motywującym, była wypowiedź posłanki Katarzyny Kotuli.  Jej wypowiedź traktowała o barierach jakie narzuca nam obecny system, jak również o tym, że kobiety  same nie porfią zadbać o swoje interesy. Nie wynika to z tego, że kobiety są  benadziejne, ale , że są  ograniczane. Pozostaje do rozważenia fakt DLACZEGO tak sie dzieje. Kobiety nie chcą odsuwać się  na bok. Kobiety się boją bo brakuje im poczucia własnej wartości. Mają dzieci. Muszą im dać miłość i  poczucie bezpieczeństwa.

Mężczyźni idą po władzę a Kobiety po załatwienie ważnych dla ich najbliższych spraw. Panowie w większości wydają zarobione pieniądze na zbytki, kobiety na życie... powiedziała  Pani Joanna Żołnierczyk - aktywistka. Musimy przestać być skromne. Dlaczego? Mężczyźni mówią o swoich dokonaniach,  a my się wstydzimy?

Pani Katarzyna Uberhan zachęcała kobiety do udziału w polityce. Do zaangażowania w organizacje pozarządowe. Zachęcała do udziału w życiu publicznym. Do rad sołeckich, do rad osiedlowych. o ważne. Niech kobiety to robią.
Ostatnim tematem tej  konferencji był panel prowadzony przez redaktor naczelną magazynu FORBS Aleksandrę  Karasińską poświęcony zaistnieniu kobiet w mediach.
Warto pamętać, że za każdym silnym mężczyzną stoi jeszcze silniejsza kobieta.

[Opr.KAD,EB,AL]

Radom, dnia 07 marca 2023r.

Galeria zdjęć z warszawskiej konferencji: