629 katechetów wychowawcami! Prawo do wolności sumienia i wyznania uczniów naruszone

Narasta problem katechetów, którzy coraz częściej stają się również wychowawcami klas. Zgodnie z rozporządzeniem z 1992 roku nauczyciele religii nie powinni przyjmować wychowawstwa, ten zakaz był do tej pory traktowany jako gwarant wolności sumienia i wyznania uczniów nie uczęszczających na lekcje religii. Ograniczane są prawa nie tylko uczniów, ale i rodziców. Katechetą może być również i ksiądz, który może wykorzystywać swoją funkcję wychowawcy do wpływu na wybór co do udziału w lekcjach religii. Marcin Kulasek wraz z grupą posłów złożył w tej sprawie interpelacje, w odpowiedzi Ministerstwo Edukacji i Nauki przyznało, iż 629 katechetów pełni również funkcję wychowawcy klasy.

Już dziś Lewica proponuje zamianę jednej lekcji religii na lekcję WF-u. Zamiast ideologicznej indoktrynacji w wykonaniu ministra Czarnka czy nauki religii, której miejsce jest np. w salach katechetycznych, szkoła powinna adresować kwestie i problemy kluczowe dla rozwoju młodych ludzi, takie jak zdrowie fizyczne oraz psychiczne. Potrzebujemy takiej edukacji, która pozwoli młodym zmierzyć się wyzwaniami współczesności oraz przygotuje ich do życia w przyszłości, a nie koncentrować się tylko na przeszłości, i to w jedynej jej słusznej wersji, czyli pisowskiej.

Według danych OECD, co czwarty chłopiec i co trzecia dziewczynka w wieku 5-9 lat w Polsce ma nadwagę. Liczba ta sukcesywnie rośnie, a za główną przyczynę podaje się brak aktywności fizycznej.

Pandemia i związany z nią lockdown tylko wzmocniły ten negatywny trend. Zajęcia wf-u odbywały się zdalnie, a znaczna część młodych rzadziej wychodziła z domu.

Zgodnie z zaleceniami WHO właściwy poziom aktywności to 60 minut umiarkowanego wysiłku fizycznego każdego dnia. z danych organizacji wynika, że “tylko 15 proc. młodych Europejek jest aktywnych, a wśród chłopców - 25 proc.".